Passatge Insòlit 
El festival de les arts del  firaire

La confraria artística dels "cap-d’ull"

Des del primer Passatge Insòlit, allà al setembre del 2006, vam fer servir com a logotip i imatge del festival la «o» central de «insòlit», amb l’accent obert, convertida en un ull accentuat. Aquest ull ha estat en tots els cartells de les disset edicions celebrades fins al moment. I també n’hem fet samarretes, que de ben segur heu vist.

samarretes del passatge Insòlit

L’any passat, en l’edició del 2022, li vam donar protagonisme en una curta escena en un teatret automàtic, i al veure’l allà, viu, simpàtic i despistat entre l’ins i el lit, amb un barret fent-li d’accent, vam decidir batejar-lo. I el vam anomenar Ramon. Ramon L’Ull, amb permís de l’insigne filosof i místic mallorquí del segle XIII.

Ramon l'Ull en acció

Som conscients que no som els primers, ni serem els últims, de fer servir un ull com a imatge. Mireu d’entrada que hem trobat: un cartell de cinema polonés de l’any 1966. Anuncia una pel·lícula francesa que es va anomenar Monnaie de singe en francès i Falszywe banknoty en polonés. L’autor del cartell és Bronislaw Zelek, dissenyador, tipògraf, cartellista i pintor nascut l’any 1935. Som fans absoluts d’aquest artista.

Cartell de Zelek


Potser els ulls personificats més coneguts són els de la banda nord-americana The Residents. Els components d’aquest grup musical avantguardista han amagat des dels seus inicis, l’any 1972, la seva identitat. Per tal de no ser reconeguts fan servir a les seves actuacions diverses mascares. La més famosa de les seves mascares és un ull amb barret de copa. Si amb això no n’hi ha prou per acostar-los a l’imaginari del Passatge Insòlit també van gravar un disc l’any 1990 anomenat Freak Show.

The Residents

I per acabar, de moment, aquí teniu un exemple del món del còmic: mireu a qui s’enfronta Thor en una entrega de The Uncanny Avengers (Uncanny Avengers #6 USA (Juny 2013) «The Apocalypse Twins. Part One» Guió: Rick Remender. Dibuix: Daniel Acuña.) Aquí teniu una personificació una mica més sinistra d’aquesta gran família dels cap-d’ull.

Còmic

Així que en la nostra recerca d’imaginari cerquem tots els "cap-d’ull" que puguem. Si en trobeu algun feu-nos-ho saber i l’afegirem a la nostra col·lecció.